Verslag van zondag 16 maart 2014

door Servé Royakkers

Op deze werkdag hebben we met een flink aantal vrijwilligers een raster gezet om de Bajespoel (deze poel ligt dichtbij de gevangenis Roerzicht).

Eerst werd er een sleuf gegegraven van een schop diep, daarna hebben we het gaas geplaatst enrechtgezet met ijzers, hierdoor blijft het gaas mooi overeind staan. Daarna is het vrijgekomen zand er weer stevig tegen aangedrukt. Aan beide kanten van het raster zijn emmers geplaatst. In de emmers zijn gaten gemaakt om het regenwater af te voeren en zijn takjes en bladeren in de emmers gelegd ter bescherming van de dieren die er in komen te zitten. Ook hebben we een grotere stok in de emmers geplaatst om muizen die in de emmers vallen een kans te geven er weer uit te komen.

bajespoel zonderraster raster bajespoel2

Foto's door Wouter Jansen

Waarom een raster om de poel?
Dit om de salamanders, padden en kikkers die van en naar de poel gaan te tellen.
Het raster wordt gezet om te inventariseren wat voor verkeer er plaats vindt naar en van de poel toe. Voornamelijk wordt het gedaan om te kijken of er knoflookpadden actief zijn. Drie jaar geleden zijn er jonge knoflookpadlarven en -padjes uitgezet. De vraag is nu of daar nu al wat van te merken is. Vorig jaar is er met een leefnet een groot aantal knoflookpadden in deze zelfde poel opgekweekt. Een vergelijkbaar raster staat nu ook op de Meinweg en nog andere plekken in het land.

raster bajespoel3 laatsteschop

Foto's door Wouter Jansen

Wandelaars en andere belangstellenden wordt dringend gevraagd het raster te laten staan en niet in de emmers te neuzen. Twee keer per dag ('s ochtend s en 's avonds) worden de emmers geleegd.

Aanvulling:

21 maart 2014 is door stichting IKL ook een raster geplaatst om de pelopoel.

Meer informatie over de knoflookpad en het project:

Natuurbalans